Rinoplastika

Hirurška rekonstrukcija nosa

Promjena veličine i oblika nosa (izražen greben nosa tzv. grba, predugačak ili preširok nos, baburasti ili asimetričan vrh, povijen vrh nosa, sedlast nos), kao i korekcija eventualnih poremećaja disanja, odnosno devijacije nosne pregrade, zbrinjavanje perforirane nosne pregrade, kao i umanjenje simptoma kod hroničnog rinitisa.

 

Opis operativnog zahvata

Korekcija se obavlja preko rezova unutar nozdrva ili ispod njih tako da spoljašnji vidljivi ožiljak ne postoji ili je vrlo diskretan.

Postupak se sastoji od mijenjanja oblika i položaja hrskavica i kostiju nosa. Po završenoj intervenciji u nosne hodnike stavljaju se tamponi, a na nos spolja kompresivna maska, koji se uklanjaju nakon sedam dana.

Septoplastika je operacija kojom se koriguje nosna pregrada u cilju poboljšanja funkcije nosa. Može se izvoditi samostalno, kao i u sklopu estetske korekcije nosa. Nosni septum je kostno-hrskavičava pregrada koja dijeli nosnu šupljinu na dva jednaka dijela.

Uzrok devijacije septuma nije u potpunosti razjašnjen. To mogu biti povrede nosa koje se dešavaju još prilikom porođaja, u djetinjstvu ili uslijed pritiska na nosni septum zbog uspravnog hoda. Intervencija se ne obavlja kod djece jer rast nosa jos nije završen, izuzev kod jako izraženih simptoma devijacije.

Najčešći simptomi devijacije nosne pregrade su: otežano disanje na nos, zapušenost nosa, česta krvarenja na nos, ponovljene upale sinusa, glavobolje, vrtoglavice.

Operacija obuhvata uklanjanje deformisanih dijelova nosne pregrade i postavljanje pregrade u pravu poziciju.

Trajanje operacije

Operacija obično traje traje između 45 minuta i 2 sata

Anestezija

Opšta ili u lokalna anestezija sa intravenskom sedacijom

Oporavak poslije rinoplastike

Do uklanjanja tampona i maske pacijent diše na usta, a za to vrijeme otok se povlači u najvećoj mjeri.

Tamponi se evakuišu nakon 7 dana dana od operacije, a konci se uklanjaju nakon 14. dana.

Nakon operacije nosa bolovi su minimalni ili ih uopšte nema.