Augumentacija – Povećanje grudi

Augmentacijom grudi može se povećati veličina i oblik dojki koji ste vjerovatno oduvijek željeli ali tako da se dobije proporcionalni oblik grudi koji će odgovarati konstrukciji Vašeg tijela.

Augumentacija grudi odnosno povećanje grudi izvodi se ugrađivanjem specijalnih grudnih implatata sa silikonskim gelom.

U ordinaciji Dr Burgić koriste se isključivo Mentor grudni imaplatati tvrtke Johnson & Johnson .

Povećane grudi dobijaju normalan i neupadljiv oblik, ostaju meke, a umetak se ne može osjetiti spolja. Grudi zadržavaju svoju zategnutost i imaju pokretljivost normalnih i dobro razvijenih grudi.

Većina pacijentkinja želi povećanje grudi kako bi zadovoljile svoja unutrašnja osjećanja željenog izgleda i odlučuju se za veličinu koja će odgovarati proporcijama njihovog tijela.

Ovisno o efektu koji se korekcijom želi postići pacijentice mogu birati okrugle ili implatate u obliku suze.

Dr Burgić će  Vam tokom konsultacija i detaljnih priprema za operativni postupak pomoći odlučiti koja veličina, oblik i tip implantata je najbolji za oblikovanje vaših grudi.

Dobijeni rezultati augmentacijom su trajni. Međutim, graviditet i prirodni proces starenja će eventualno izmjeniti veličinu i oblik vaših dojki koji se zapravo javlja kod svih žena i bez augmentacije. U takvim slučajevima moguće je uraditi dodatnu korekciju podizanja grudi.

Opis operativnog zahvata i trajanje operacije

Rez dugačak 4-5 cm je dovoljan za izvođenje ove operacije, a može se smjestiti ispod pazuha, u prevoju dojke ili kružno oko bradavice. U zavisnosti od slučaja do slučaja donosi se odluka koji rez je najbolje rješenje u svakom pojedinačnom slučaju. Odabrani implatati se postavljaju ispod tkiva dojke ukoliko ga ima dovoljno ili ispod mišića dojke.

Operacija podizanja grudi traje oko 2-3 sata

Oporavak poslije zahvata

Nakon operacije ostajete u postoperativnoj sobi za oporavak 24h pod nadzorom naših ljekara.

Neposredno nakon operacije normalni simptomi su bol, oticanje, pritisak u prsima, a mogući su i podljevi i otežano disanje. Ovi simptomi se povlače dva do tri dana od operacije kada je moguć lakši rad (kućni poslovi, kancelarija).

​Nakon zahvata i u narednih mjesec dana pacijentica nosi kompresivni grudnjak koji će smanjiti postoperativnu oteklinu i zadržati implatate na mjestu postavljanja.

​Normalnim aktivnostima se možete vratiti nedelju dana nakon operacije grudi, u zavisnosti od posla kojim se bavite.

​Seksualnu aktivnost treba izbjegavati najmanje nedelju dana nakon hirurškog zahvata. Nakon toga morate biti pažljivi i oprezni sa Vašim grudima najmanje mjesec dana nakon operacije tako što ćete izbjegavati veće napore i dizanje većih tereta.

Preoperativna provjena pacijenta

Na prvom pregledu doktor će od vas uzeti anamnestičke podatke koje bi obuhvatile informaciju da li ste alergični na neke ljekove, da li ste preležali ili se lječite od neke bolesti, ranije hirurške zahvate uračunajući eventualnu biopsiju dojke i da li uzimate neke ljekove. Kazaćete da li je neko u porodici bolovao od kancera dojke i kakvi su im bili rezultati mamografije. To je značajno za dobijanje kompletne informacije.

 

Kandidati za povećanje grudi

Da biste bili kandidat za povećanje dojki morate ispunjavati nekoliko uslova, odnosno imati sljedeće indikacije:

  • da ste previše opterećeni veličinom vaših grudi,
  • da postoji nesklad u obimu vaših kukova i obimu vaših dojki, koji se očituje tako što odjeća koja vam prikladno stoji i odgovara veličini vašeg struka vrlo često je suviše velika u predjelu vaših grudi,
  • da postoji asimetrija u veličini i obimu vaših grudi,
  • da su vaše grudi postale male i da je njihova forma izgubljena nakon porođaja ili gubitka težine,
  • da postoje određene kongenitalne deformacije dojke.

Mjesto postavljanja reza za povećanje grudi

Rez može biti urađen u prevoju dojke, oko donje ivice bradavičnog koluta (areole), ispod pazušne jame ili rijetko u nivou pupka. Rez je potreban da bi se pristupilo mjestu postavljanja implantata i da se za njega napravi adekvatni prostor (džep).

Dužina reza kreće se od 4-6 cm ili manje, zavisno od veličine i vrste implantata kao i mjesta postavljanja. Implantat se plasira u džep (implant pocket) koji se formira tj. ispreparira. Nakon egzaktnog pregleda, u zavisnosti od slučaja do slučaja donosi se odluka koji rez je najbolje rješenje u svakom pojedinačnom slučaju.

Najčešće upotrebljavane lokacije za postavljanje implantata za povećanje i oblikovanje dojki:

Potencijalne komplikacije

Operacija uvećanja dojki ima svoj stepen rizika kao i svaka druga operacija.

​O stepenu rizika i mogućim komplikacijama najbolje je konsultovati se doktorom.

​Rane komplikacije ove operacije su rijetke, ali moguće. Najteže komplikacije se odnose na tzv. otvrdnjavanje dojke (obrazovanje kapsule), koja može da nastane nakon nekoliko mjeseci ili godina u većoj ili manjoj meri, pri čemu to nije pravilo.

Smiještanjem umetka iza grudnog mišića može se bitno smanjiti mogućnost obrazovanja kapsule, zato treba provjeriti da li postoji mogućnost smiještanja umetka iza mišića. Na osnovu današnjih medicinskih iskustava, preporučuje se ovaj postupak, pošto time mogućnost obrazovanja kapsule u smislu kontrakcije (enormnog otvrdnjavanja novooblikovane dojke) postaje zanemariva.