Mastopeksija – smanjenje grudi

Mastopeksija

Smanjivanje grudi je zahvalna operativna metoda koja uzdiže meke ili smežurane grudi i koja velike ili prevelike grudi smanjuje na željenu mjeru. Opuštanje dojki je posljedica više faktora – trudnoće, dojenja, slabosti vezivnog tkiva i biološkog starenja.

 

Opis operativnog zahvata

Postoji više modifikacija izvođenja rezova, zavisno od stepena spuštenosti bradavice i koluta.

U nekim slučajevima je dovoljan rez iznad ili oko bradavičnog koluta.

Ukoliko se radi o veoma opuštenim dojkama rez na dojkama radi se oko bradavičnog koluta, vertikalno prema prevoju dojke i u samoj brazdi ispod dojke.

Konvencionalnom tehnikom na dojkama ostaju ožiljci u obliku sidra ili obrnutog slova T.

Kod svih tehnika pažnja je usmjerena na skraćivanje i kvalitet hirurških rezova i ujednačenost i jedrinu dojki nakon operacije.

​Izvođenje reza je danas standardizovano. Rez se pravi oko bradavica, vertikalno u odnosu na prevoj grudi i manje ili više rašireno u samom prevoju dojke.

Konačni izgled reza ne može se unaprijed odrediti i po pravilu je manje ili više vidljiv samo vertikalni rez (od bradavice do prevoja dojke).

Uvijek treba odvagati: postojeće (loše) stanje u poređenju sa eventualno vidljivim ožiljkom i dobro oblikovanim grudima. Ponekad se samim uvećanjem uz pomoć implantata bez dodatnih rezova može riješiti opuštenost.

Trajanje operacije

Zavisno od složenosti intervencija može trajati 2-4 sata

Anestezija

Mastopeksija je hirurški zahvat koji se izvodi u totalnoj anesteziji

Oporavak nakon Mastopeksije

Boravak na klinici u postoperativnoj sobi za oporavak iznosi 1-2 dana.

Dojke se podržavaju u novom položaju namjenski oblikovanim postoperativnim grudnjacima koji se nose i do 4 sedmice. U periodu od 14 dana očekivani otoci i krvni podlivi se povlače.

Tih prvih sedmica dojke mogu biti pretjerano osjetljive te je poželjno izbjegavati fizički kontakt i intenzivnije aktivnosti.

​Povratak na posao zavisi od obima intervencije, oporavka i profesije. Promjene u osetljivosti bradavica uglavnom imaju prolazan karakter.

Ožiljci su u početku tvrdi i ružičasti, ali tokom nekoliko mjeseci omekšavaju i blijede.

Funkcija dojki u stvaranju mlijeka i dojenju je očuvana.