Ginekomastija

Ginekomastija

U bukvalnom prevodu znači “grudi kao kod žene“.

Ginekomastija predstavlja benigno povećanje muških grudi koje nastaje kao rezultat hipertrofije ili povećanja žljezdanog parenhima dojke i nakupljanja depozita potkožnog masnog tkiva.

Uzrok rasta muške dojke

Uzrok rasta muške dojke najčešće se nalazi u privremenom ili trajnom hormonskom disbalansu sa promijenjenim odnosima androgena i estrogena.

​Uz hormonski poremećaj, vrlo često je uzrok rastu dojke, zapravo obično debljanje muškarca, jer je muška dojka jedno od genetski predisponiranih mjesta za debljanje.

Postoji i čitav niz oboljenja drugih organa na tijelu, nekih tumora, ciroze jetre i sl. koji mogu u svojoj kliničkoj slici dati povećanje volumena muške dojke, urološke bolesti i izvjesni ljekovi.

Uzroci mogu biti: endokrini, tumori, sistemske bolesti, lijekovi, idiopatski (nepoznat uzrok).

Opis operativnog zahvata

Prva metoda izbora smanjenja grudi kod muškaraca danas je liposukcija masnog tkiva iz dojke kada je to dovoljno da bi se napravila efektna korekcija.

​Ukoliko postoji višak kože, neophodno je uraditi intervenciju zatezanja koja liči na operaciju zatezanja ženske dojke.

​U vrijeme kada liposukcija nije bila zastupljena metoda, praktikovan je klasični način smanjenja muške dojke, gdje se kroz rez na rubu areole hirurški odstranjuje žljezdano tkivo zajedno sa masnim tkivom. Danas izbjegavamo klasični način, jer ostavljaja velike i vidljive ožiljke, koje je teško prikriti.

Trajanje operacije

Oko 2-4 sata

Anestezija

Operacija se radi najčešće u uslovima opšte anestezije mada postoje tehnike koje se mogu obaviti u lokalnoj anesteziji

Oporavak

U bolnici se ostaje do 12h. Bolovi, ukoliko ih ima su blagi. Tokom nekoliko dana nakon operacije nosi se elastični kompresivni zavoj. Redovnim aktivnostima se možete vratiti poslije nekoliko dana. Prvih mjesec dana nakon intervencije zabranjeno je intezivno treniranje.