Abdominoplastika – korekcija viška kože stomaka

Abdominoplastika

Abdominoplastika je hirurška intervencija koja podrazumijeva odstranjivanje viška kože i masti sa srednjeg i donjeg djela stomaka uz zatezanje mišića trbušnog zida.

Abdominoplastika je podjednako efikasna kod žena i kod muškaraca koji imaju veće ili manje naslage masnog tkiva uz opuštenu kožu stomaka, a što se ne može popraviti dijetom i vježbama.

Poseban značaj ima kod žena kod kojih su usljed trudnoće mišići prednjeg trbušnog zida rastegnuti.

Pacijentima sa pretjeranom tjelesnom težinom koji namjeravaju da oslabe savetujemo odlaganje intervencije do završetka dijetetskog režima. Operaciju također treba odložiti i kod žena koje planiraju trudnoću, jer postoji realna mogućnost popuštanja zategnutosti mišića trbušnog zida tokom trudnoće.

Ukoliko je pacijent imao neku raniju hiruršku intervenciju na stomaku, o tome mora obavijestiti hirurga i upoznati ga sa svim detaljima. Provjera opšteg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je neophodna.

 

Opis operativnog zahvata

Pravi se rez od jedne do druge karlične kosti iznad stidne regije.

Koža i potkožno masno tkivo stomaka se odvajaju od mišića trbušnog zida do rebarnih lukova. Pupak se prethodno okruži rezom i ostaje fiksiran na svom mjestu.

Zatezanje mišića se vrši jakim koncima, čime se postiže čvrstina prednjeg trbušnog zida uz naglašavanje struka. Nakon povlačenja naniže, višak kože i masnog tkiva se odstranjuju.

Kod pacijenata sa manje izraženim problemom mogu se primjeniti mini procedure. U ovom slučaju se pravi kraći laserski rez i primenjuje liposukcija za odstranjivanje viška masnih naslaga.

Trajanje operacije

Operacija traje dva do tri sata

Anestezija

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji

Oporavak

Obavezno je zadržavanje na klinici u postoperativnoj sobi do dva dana. Postavljeni dren se vadi drugog dana, a konci su samotopivi. Pacijent nosi elastični steznik nekoliko sedmica. Rano ustajanje iz kreveta je preporučljivo i praktikuje se već od prvog dana. Blag otok stomaka, ponekad praćen bolovima umjerene jačine, ostaje primjetan nekoliko dana.

​Povratak na posao zavisi od obima intervencije, toka oporavka i profesije, i može se očekivati nakon tri do četiri sedmice. U periodu od mjesec dana treba izbjegavati intenzivnije fizičke aktivnosti, podizanje teških predmeta i slično.

​Kod obimnijih intervencija postoji mogućnost dugotrajnijih promjena u osetljivosti kože stomaka. Prvih mjeseci ožiljci su tvrdi i ružičasti. Tek nakon pola godine oni omekšavaju i blijede, ali gotovo uvek ostaju primjetni. Povoljno je što mogu biti pokriveni donjim vešom.