Liposukcija

Liposukcija

Liposukcija jeste umjetnost oblikovanja tjela i lica odstranjivanjem viška potkožnog masnog tkiva. Liposukcija nije samo kombinacija različitih tehnika, već umjetnost najsličnija vajarstvu, ali u mnogome kompleksnija od toga.

 

Više informacija o liposukciji

Liposukcija je kozmetička hirurška metoda uklanjanja masnih naslaga i ublažavanja celulita na mjestima prekomjernog nakupljanja – stomak, stražnjica, bedra, kukovi, bokovi, leđa, unutrašnje strane butina, nadlaktice, potkoljenice i dr.

Liposukcijom se dobija masno tkivo koje je bogato matičnim ćelijama i faktorima rasta. U istoj hirurškoj proceduri dio odstranjenog masnog tkiva može se primjeniti kao prirodni filer za podmlađivanje lica, popunjavanje bora, povećanje usana, povećanje grudi ili zadnjice. Zbog toga liposukcija može biti dvostruko korisna.

Liposukcija nije metoda redukcije tjelesne težine niti zamjena za nepravilnu ishranu i nedovoljnu fizičku aktivnost.

Liposukcija je metoda izbora za one dijelove tijela gdje se i pored uporne dijete i vježbanja – masne naslage ne smanjuju (nadlaktice, leđa, kukovi, zadnjica, butine i potkoljenice), te može biti dobar motiv za kasnije održavanje vitke linije.

Opis operativnog zahvata

Kroz manje ubode na koži posebnim instrumentima (kanilama) koji se pokretima naprijed – nazad uvlače pod kožu vrši se usisavanje masnog tkiva. Kanile moraju biti različitih veličina i oblika (promjera 2-6 mm) da bi mogle ravnomjerno izvući mast iz svih slojeva.

Proces aspiracije može se prethodno olakšati ubacivanjem fiziološkog rastvora sa adrenalinom radi sprječavanja krvarenja, kao i eventualnim ultrazvučnim razbijanjem masnog tkiva.

Trajanje operacije

Zavisno od regije tijela koja se tretira operacija može trajati od 1 do 5h

Anestezija

Anestezija može biti totalna ili lokalna u slučajevima kada je poželjno da je pacijent budan kako bi tokom operacije mogao sarađivati na pomijeranju tijela.

Rezultati liposukcije

Masne ćelije koje su isisane ne mogu više nikada da se formiraju ili narastu. To znači da je oblik tijela koji je postignut liposukcijom trajan. Kod kasnijeg debljanja ili mršavljenja „novi“ izgled tijela će se proporcionalno mijenjati bez da se pojave na primjer „jahaće pantalone“ koje su ranije bile isisane.​

Da bi se zadržala glatka površina kože, tuneli se rade unakrsno, kako bi se prema mogućnosti mogli pokriti tankim slojem masnoće.

Liposukcija je jedinstvena metoda koja jastučiće sala, kao na primjer „jahaće pantalone“ otklanja zauvijek do izgleda idealne ili normalne težine. Ne zahtijeva nikakvu dijetu. Obrađuju se zone, koje putem dijeta i ciljnog treninga nisu mogle biti otklonjene. Iako liposukcija donosi često spektakularne rezultate sa vidljivo poboljšanom figurom, nije realno očekivati figuru i konzistenciju tkiva kao kod tinejdžera.

Kao rezultat liposukcije, mijenja se i stanje kože na operisanim djelovima tjela, ona postaje vidljivo čvršća. Pri liposukciji tupim iglama nastanu mnogi tuneli u tkivu, koji se u toku faze zaliječivanja, nakon operacije, sužavaju i stežu, tako da se koža i vezivno tkivo čvrsto sjedinjuju.

Komplikacije

Kao i kod svih operativnih zahvata, tako i kod liposukcije postoje rizici, propratna dejstva i komplikacije, kao što su oticanje, krvarenja i produženi osećaj otupljenja kože.

​Nepravilnosti kože koje se mogu slučajno javiti kao rezultat liposukcije svedene su na minimum tehnikom naduvavanja. Teške komplikacije kao što su krvarenje, tromboza i plućna embolija, infekcije u tretiranim predjelima kože, sa popratnom pojavom cisti, opekotina, trajnim oštećenjima tkiva i obojenošću kože, embolije masti, alergijskih reakcija ili utiskivanje jamica su krajnje rijetke i bilježe se u manje od 0.1% slučajeva.

Uvođenjem već pomenutih, najsavremenijih tehnika anestezije i prevencije, dodatno se smanjuje ovaj rizik. Sa ponosom možemo reći da u našoj praksi, uz veliki broj pacijenata i bogato iskustvo, ovakvih komplikacija nismo imali.

Informacije za pacijente

Nakon što se odlučite podvrgnuti tretmanu isisavanja masnih naslaga (liposukcija, konturisanje masnog tkiva), slijede iscrpni razgovori, lično sa nama, kako bismo Vas upoznali sa samom metodom ovakvog operativnog zahvata, eventualnim rizicima i komplikacijama, a prije svega kakav rezultat možete očekivati.

​Pacijenti koji žele liposukciju, obično su pokušavali prije toga oslabiti na druge načine, tako da treba saznati i za historiju prethodne dijete, sredstva ili lijekova za mršavljenje.

​Molimo Vas da navedete sva ranija oboljenja, alergije, operacije i eventualne komplikacije, ljekove koje uzimate ili ste uzimali. Vaša saradnja u ovom dijelu je veoma važna kako bi se rizik operacije sveo na najmanji mogući.

Oko četiri dana pred operaciju, molimo Vas da, recimo, kod kućnog ljekara, uradite analizu krvi, mali razmaz, biohemijske analize (urea, kreatinin, glikemija, bilirubin, transaminaze) PTT i Quick. Molimo Vas da pismene rezultate donesete na dan zakazane operacije.

​Sredstva za smirenje se daju kroz trajnu kanilu samo nervoznim pacijentima. Bolje je kada pacijent nije jako omamljen kako bi mogao u toku operacije mijenjati položaj. Također može nakon zahvata, već u operacionoj sali, stojeći, da provjeri prve promjene. Nakon završetka isisavanja sala, rezovi na koži se zbrinu flasterom sa koncem, preko njega se zalijepi normalan flaster i odstrani se trajna kanila.

Na kraju ćemo Vam pomoći oko navlačenja pantalona za stezanje.

Zbog lokalne anestezije, tretirani dijelovi kože ostaće otupljeni još nekoliko sati. Kada dejstvo popusti, moguće je da osjetite lake bolove ili nelagodnosti koji se u tom slučaju mogu ublažiti paracetamolom. Zbog opasnosti od naknadnog krvarenja ne smijete uzimati aspirin, andol, niti ibuprofen (npr. Brufen)!

​Nakon operacije osjećati ćete se dobro i nećete patiti od groznice, kao što je često slučaj kod opšte anestezije. Uprkos tome ne smijete ni u kom slučaju da vozite automobil na putu do kuće ili hotela. Morate pozvati taksi ili nekog da Vas odveze. Kod dužeg putovanja automobilom nakon operacije, savetujemo Vam da sebi obezbijedite prenoćište u nekom obližnjem hotelu (ili kod nas zbog opasnosti od tromboze). Pacijentima koji ne ostaju kod nas svakako je preporučljivo da imaju pratioca.

​Savjetujemo Vam da se na dan operacije obučete komotno, jer ćete zbog rastvora za naduvavanje i midera za kompresiju biti nešto deblji nego inače. Pošto se rastvor za naduvavanje u prvih 24 sata drenira kao ružičasta tečnost kroz rezove na koži, obucite odjeću koja se lako pere. Također Vam preporučujemo popodnevni san i rani odlazak na počinak. Pa ipak, kretanje je veoma važno jer samo tako se rastvor za naduvavanje može izbaciti. Veliko opterećenje tijela treba izbjegavati, jer ćete zbog rastvora za naduvavanje i midera za kompresiju biti nešto deblji nego inače.

​Na dan operacije treba da pijete što više tečnosti (voćne sokove, limunadu, mineralnu vodu, biljne čajeve), ali nikako alkohol. Večera treba da bude lagana.